Ο Παιδοψυχολόγος βοηθάει παιδιά που βιώνουν ενδοσχολική βία

Ο Εκφοβισμός (bullying) και η Ενδοσχολική βία, δυστυχώς,  είναι φαινόμενα ιδιαίτερα συνηθισμένα και έντονα στο σχολικό περιβάλλον και αναφέρονται στη χρήση βίας μεταξύ των μαθητών με σκοπό την πρόκληση πόνου και αναστάτωσης. Η ενδοσχολική βία μπορεί να πάρει διάφορες μορφές όπως σωματική βία, απομόνωση, ψυχολογική βία, λεκτική βία, συναισθηματική βία, απειλές, σεξουαλική βία και παρενόχληση, ηλεκτρονική βία,  ρατσισμός.  Το ποσοστό των παιδιών που εμπλέκονται σε επεισόδια σχολικού εκφοβισμού και βίας  είτε ως θύτες, είτε ως θύματα αυξάνεται συνεχώς.  Παρόλο που η ενδοσχολική βία απαντάται συχνότερα μεταξύ των αγοριών, με τη μορφή λεκτικής ή σωματικής επίθεσης προς συμμαθητές τους, τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο εμφανίζεται και μεταξύ των κοριτσιών, με τη μορφή διάδοσης φημών και αρνητικών σχολίων (επιθετικότητα σχέσεων).

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Παιδείας οργανώνει προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης για τον περιορισμό της ενδοσχολικής βίας. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγα τα παιδιά, θύτες και θύματα εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας, που καταλήγουν στον Παιδοψυχολόγο.

Ο  Παιδοψυχολόγος καλείται να βοηθήσει τους θύτες του σχολικού  εκφοβισμού να εξαλείψουν την παραβατική συμπεριφορά τους, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη συναισθηματική τους κατάσταση. Τα παιδιά-θύτες συνήθως χαρακτηρίζονται από οργή, θυμό, επιθετικότητα, αισθήματα  κατωτερότητας και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Έχουν έντονη ανάγκη να ξεχωρίσουν ακόμα και ενοχλώντας τους άλλους.  Είναι πολύ πιθανό στην εφηβεία ή στην ενηλικίωση να εμφανίσουν άλλου είδους παραβατικές συμπεριφορές όπως είναι η χρήση αλκοόλ και ουσιών, οι μικροκλοπές, οι εγκληματικές ενέργειες κ.ά.,   γι΄αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η άμεση παραπομπή στον Ψυχολόγο  για την πρόληψη τέτοιων συμπεριφορών.

Τα θύματα σχολικού εκφοβισμού και βίας βιώνουν έντονα συναισθήματα θυμού και κατωτερότητας, έχουν την τάση να απομονώνονται και να αποφεύγουν τις κοινωνικές σχέσεις με συνομηλίκους τους και  έχουν συχνά καταθλιπτική διάθεση και αισθήματα ανεπάρκειας. Πολλές φορές εμφανίζουν πτώση στη μαθησιακή επίδοση, άρνηση σχολικής φοίτησης και άγχος αποχωρισμού από τους γονείς τους. Μεγαλώνοντας  τα θύματα ενδοσχολικής βίας μπορεί να  προσπαθήσουν να μεταβούν στη θέση του θύτη. Κάποιες φορές, στην εφηβεία είναι πιθανό να προβούν σε αυτοκτονικές συμπεριφορές.

Για τους λόγους αυτούς οι γονείς πρέπει να κινητοποιηθούν  άμεσα απευθυνόμενοι σε Ψυχολόγο Παιδιών και Εφήβων για την κατάλληλη παρέμβαση με στόχο την συναισθηματική ενδυνάμωση του παιδιού, την βελτίωση της αυτοεκτίμησής το και  την συνεργασία με το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον για την αντιμετώπιση παρόμοιων συμπεριφορών στο μέλλον.

                                                                               Η  Παιδοψυχολόγος

                                                                                   Αλεξίου Βανέσσα