Τι να κάνω όταν το παιδί μου κλαίει και δεν θέλει να πάει σχολείο;

Ξεκινώντας η νέα σχολική χρονιά πολλοί γονείς έρχονται αντιμέτωποι με τα κλάματα και τη γκρίνια του παιδιού τους που παραπονιούνται ότι δεν θέλουν να πάνε σχολείο. Αυτό είναι και συνηθισμένο και απόλυτα φυσιολογικό για τα παιδιά προσχολικής και νηπιακής ηλικίας.
Συνήθως τα παιδιά που δεν έχουν αποχωριστεί ποτέ τους γονείς τους κλαίνε επειδή βιώνουν αφενός το φόβο της εγκατάλειψης και ταυτόχρονα μια σημαντική στιγμή στη ζωή τους.
Τι πρέπει να κάνουμε όμως όταν ένα παιδί κλαίει στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο;
Είναι απαραίτητο να έχουμε συζητήσει και εξηγήσει στο παιδί τις προηγούμενες μέρες τι θα συμβεί στο σχολείο. Τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια όταν γνωρίζουν τι πρόκειται να τους συμβεί. Παρουσιάζουμε το σχολείο σαν μια ευχάριστη δραστηριότητα και τονίζουμε ότι θα πηγαίνει εκεί κάθε πρωί και θα το παίρνουμε κάθε μεσημέρι. Είναι σημαντικό για τα παιδιά που πηγαίνουν πρώτη φορά στο σχολείο η ένταξή τους να γίνεται σταδιακά. Τα παιδιά στον παιδικό σταθμό περνούν μια περίοδο προσαρμογής, η οποία δεν είναι ίδια για όλους. Κάποιο παιδί μπορεί να μείνει από την πρώτη κιόλας μέρα σε όλο το σχολικό πρόγραμμα ενώ κάποιο άλλο μπορεί να χρειάζεται πολλές μέρες έως ότου καταφέρει να παρακολουθήσει το ημερήσιο πρόγραμμα.
Όταν πηγαίνουμε το παιδί στο σχολείο το παίρνουμε αγκαλιά, το φιλάμε και του εξηγούμε ότι το αγαπάμε, ότι πρέπει να φύγουμε και ότι θα επιστρέψουμε να το πάρουμε αργότερα. Αποφεύγουμε να φύγουμε στα κρυφά όταν το παιδί είναι απασχολημένο γιατί αυτό δημιουργεί ανασφάλεια και πυροδοτεί το φόβο εγκατάλειψης που πιθανόν βιώνει. Είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις οδηγίες των εκπαιδευτικών για να διευκολύνουμε τη διαδικασία και την ομαλή προσαρμογή του παιδιού.
Τέλος, πρέπει να προσέχουμε να μη φαινόμαστε αγχωμένοι, φοβισμένοι ή τρομαγμένοι. Είναι φυσιολογικό ο γονιός να αισθάνεται τα παραπάνω συναισθήματα την πρώτη μέρα που αποχωρίζεται το παιδί του για να πάει στο σχολείο. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι ο μόνος τρόπος να νιώσει το παιδί ασφάλεια και να αγαπήσει το σχολικό περιβάλλον. Αν το παιδί βλέπει στο γονιό αρνητικά συναισθήματα εντείνεται το άγχος του και νιώθει διχασμένο ανάμεσα στην οικογένεια και το σχολείο.
Πρέπει να θυμόμαστε:
Να προετοιμάζουμε σωστά το παιδί για το σχολείο
Να κατανοούμε τα συναισθήματά του
Να το καθησυχάζουμε όταν το έχει ανάγκη
Να παρουσιάζουμε το σχολείο με θετικό τρόπο
Να μην αγνοούμε τα δάκρυά του
Να φαινόμαστε ήρεμοι
Να δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο για την προσαρμογή στη νέα κατάσταση

Αλεξίου Βανέσσα
Ψυχολόγος