Τα παιδιά είναι ο καθρέφτης μας!
Τα παιδιά είναι ο καθρέπτης μας! Αν βλέπουν να κοροϊδεύουμε, θα κοροϊδεύουν και αυτά! Αν χλευάσουμε, αν κατακρίνουμε, αν ειρωνευόμαστε, θα κάνουν το ίδιο! Οι γονείς, και γενικότερα το οικογενειακό περιβάλλον με το οποίο συναναστρέφεται και μεγαλώνει ένα παιδί, καθορίζουν τον χαρακτήρα του! Εμείς πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα! Τα παιδιά, μιμούνται αυτό που βλέπουν. Δεν μπορεί μία μαμά να συμβουλεύει το παιδί της να μην κοροϊδεύει ένα άλλο παιδί και την ίδια στιγμή μπροστά του, να σχολιάζει μια κοπέλα για τα κιλά της και να γελάει!
Μερικοί γονείς, πιστεύουν ότι με το γράψουν τα παιδιά τους στα καλύτερα σχολεία, να μάθουν πολλές ξένες γλώσσες και να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες, αυτό τους κάνει αυτόματα καλούς γονείς. Στο σχολείο δεν διδάσκεται η συμπεριφορά αλλά στο σπίτι. Το σχολείο εφοδιάζει τα παιδιά με τις απαραίτητες γνώσεις, αν βέβαια προσπαθήσουν και αυτά, για να καταφέρουν να αγγίξουν το όνειρό τους στο επαγγελματικό στερέωμα! Αυτό δεν τους κάνει απαραίτητα σωστούς ανθρώπους! Ο σωστός άνθρωπος, φαίνεται από την συμπεριφορά!
Όμως, εάν πραγματικά επιθυμείς να γίνεις χρήσιμος και αποτελεσματικός, πρώτα από όλα για εσένα και επομένως για τα παιδιά σου, μπορείς :
1. Να γίνεις παρατηρητής της εικόνας σου.
Αναρωτήσου:
-Ποιες αντιλήψεις έχεις για τον εαυτό σου, τα λάθη, τη διαχείριση των προβλημάτων, τα όρια σου, τον τρόπο σκέψης, το πώς αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο γύρω σου, την επικοινωνία σου, τα συναισθήματα και τις διαπροσωπικές σου σχέσεις;
-Πού και πώς αυτά ταυτίζονται με την εικόνα που έχουν τα παιδιά σου για τον εαυτό τους;
2.Να σκεφτείς τρόπους:
-Για να “φυτέψεις” ευγενή ιδανικά στις καρδιές τους.
-Για να δώσεις χώρο να ανθίσουν και να χαράξουν τη δική τους διαδρομή.
-Για να ζήσεις τη δική σου ζωή και όχι μία ζωή μέσω των παιδιών σου.
-Για να γίνεις το μέσο της θετικής τους εξέλιξης.
-Για να γίνεις έμπνευση αυτοεκτίμησης και αγάπης.
-Για να γίνεις παράδειγμα ώστε να μάθουν τις αξίες που θα κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.
-Για να δείξεις ότι μπορούμε να κάνουμε λάθη αλλά κυρίως χρειάζεται να μαθαίνουμε από αυτά.
-Για να σπάσεις τον παλαιό τρόπο σκέψης και να επιτρέψεις στα παιδιά σου την κριτική και τη δημιουργική σκέψη.
3. Να υιοθετήσεις καινούριους τρόπους επικοινωνίας με τα παιδιά σου
-Να αλλάξεις τον τρόπο που μιλάς. Από τις λέξεις μας τα παιδιά βρίσκουν το νόημα της ζωής και από τις περιγραφές μας δημιουργούν την αυτοεικόνα τους.
-Να προσέξεις τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιείς για να τα προσδιορίσεις. Τέρμα τα μικρούλι, καημενούλι, ντροπαλούλι, φαγανό, δύσκολο κλπ
-Να μιλάς με εκτίμηση και σεβασμό για την προσωπικότητα τους.
-Να μιλάς για τις θετικές τους ποιότητες. Να επαναλαμβάνεις τι σου αρέσει σε αυτά. Να μιλάς για τη δύναμη και τη μοναδικότητά τους, κάνοντας τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις που έχεις για τα παιδιά, δική τους εικόνα.
-Ακόμα και εάν είσαι θυμωμένος ή τα νουθετείς, να ντύνεις την κριτική με επιεικείς λέξεις. Οι λέξεις έχουν δύναμη και μπορεί να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτη ζημιά.
Αν στόχος σου είναι να προσφέρεις το καλύτερο δυνατό στα παιδιά σου, τότε αξίζει να κάνεις μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση .
Βελτίωσε τη δική σου αυτοεικόνα και τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο γύρω σου, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα είσαι σίγουρος για το πώς θα εξελιχθούν τα παιδιά σου ως ενήλικες. Δώσε το θετικό παράδειγμα διδάσκοντας στα παιδιά σου την ουσία της αγάπης.
Πηγές: www.toimerologio.me/kids-family
www.enallaktikidrasi.com