Πότε χρειάζεται ένα παιδί Λογοθεραπεία;
Η αποδοχή των περισσότερων γονιών, όταν τους ανακοινώνεται από το νηπιαγωγείο ότι το παιδί τους εμφανίζει δυσκολίες στην ομιλία είναι πολλές φορές δύσκολη, πόσο μάλλον, όταν τους προτείνεται να επισκεφθούν κάποιον ειδικό λογοθεραπευτή. Τα συναισθήματα που δημιουργούνται είναι κυρίως αρνητικά και αυτό επηρεάζει έμμεσα ή άμεσα το παιδί, πού όχι μόνο αντιμετωπίζει δυσκολία αλλά δέχεται και την απογοήτευση από τους γονείς του. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να έχουν πάντα οι γονείς κατά νου είναι ότι τα μικρά παιδιά μπορούν να βοηθηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, αν βοηθηθούν έγκαιρα. Και το πρώτο βήμα είναι η αποδοχή του προβλήματος από τους γονείς. Ωστόσο για να γίνει αυτό οι γονείς πρέπει να επιζητούν πάντα τη σωστή και έγκυρη ενημέρωση και να έχουν κατά νου τα αναπτυξιακά στάδια και ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και αναπτύσσεται με τους δικούς του ρυθμούς.
Πιο αναλυτικά, κατά μέσο όρο, γύρω στο 1 έτος ένα παιδί θα πρέπει να κλαίει, να βγάζει φωνούλες χωρίς να λέει συγκεκριμένες λέξεις (βάβισμα) και να προσέχει τις φωνές των γύρω του γυρνώντας το κεφάλι του. Στα 2,5 το παιδί θα πρέπει να καταλαβαίνει αρκετές λέξεις και να είναι σε θέση να αρθρώνει, όχι απαραίτητα σωστά, γύρω στις 50 λέξεις. Από 3 έως 4 ετών το λεξιλόγιο του παιδιού θα πρέπει να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και το παιδί θα πρέπει να χρησιμοποιεί μικρές προτάσεις και να προφέρει καθαρά τα περισσότερα φωνήματα. Στα 5 το παιδί θα πρέπει νε είναι σε θέση να κάνει μια απλή συζήτηση, να γίνεται κατανοητό όταν μιλά όχι μόνο από τους δικούς του αλλά και σε τρίτους, να αφηγείται μια μικρή ιστορία και να μη διαφέρει πολύ η ομιλία του από αυτήν των συνομηλίκων του.
Η ερώτηση, λοιπόν που δημιουργείτε είναι πότε οι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν σε ένα λογοθεραπευτή και ποια είναι η δουλεία ενός ειδικού λογοθεραπείας;
Όταν οι γονείς είναι επαρκώς ενημερωμένοι και παρατηρούν κάποια δυσκολία ή καθυστέρηση στην ανάπτυξη της επικοινωνίας και της ομιλίας του παιδιού τους ή όταν οι νηπιαγωγοί τους ενημερώνουν για τις δυσκολίες του παιδιού τους, οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα έναν επαρκώς καταρτισμένο λογοθεραπευτή. Ο λογοθεραπευτής πρώτα αξιολογεί όλους τους τομείς της ομιλίας και την ανάπτυξη της επικοινωνίας και του λόγου του παιδιού, μέσω παιχνιδιών και ευχάριστων δραστηριοτήτων. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης γίνονται γνωστά στους γονείς άμεσα, καθώς και το χρόνο που θα χρειαστεί για τη θεραπεία. Στη συνέχεια ο λογοθεραπευτής οργανώνει ένα πρόγραμμα θεραπείας σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού ξεχωριστά, την ηλικία του και τα ενδιαφέροντα του. Όσο πιο ενδιαφέρουσα γίνει η συνεδρία λογοθεραπείας, τόσο πιο γρήγορη και μεγάλη θα είναι η πρόοδος για το παιδί. Συνήθως, χρησιμοποιούνται πολλά παιχνίδια, τραγούδια, ζωγραφική και άλλες παιδικές δραστηριότητες που ενεργοποιούν τα παιδιά και κάνουν τη μάθηση μιας δεξιότητας ενδιαφέρουσα. Εκτός από τη δουλεία που γίνεται από τον εκάστοτε λογοθεραπευτή, συνήθως και οι ίδιοι οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν, με τις ασκήσεις που δίνονται από το λογοθεραπευτή για το σπίτι και γίνονται σε καθημερινή βάση. Με όλα αυτά και μετά από το χρονικό διάστημα που απαιτείται σε κάθε περίπτωση, η βελτίωση της ομιλίας, του λόγου και της επικοινωνίας του παιδιού είναι αναπόφευκτη. Και αναμφίβολα τα αποτελέσματα αποζημιώνουν γονείς και παιδιά! Και ιδιαίτερα τα παιδιά που μέσα από έναν ευχάριστο τρόπο αποκτούν αυτοπεποίθηση και χαίρονται να μαθαίνουν νέες δεξιότητες και να εκφράζονται ευκολότερα!
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε όλοι είναι ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και ακόμα κι αν αντιμετωπίζει δυσκολίες θα πρέπει να είμαστε πάντα εκεί στηρίζοντάς το και δίνοντας του τα εφόδια για να τις ξεπεράσει. Σαν θεραπευτές εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας και τις συνεδρίες μας και σαν γονείς αφήνοντας στην άκρη τους φόβους και τις προκαταλήψεις μας.
Μαρίνα Μουστάκα
Λογοθεραπεύτρια