Διαφορετικότητα: από τα δύο φύλα ως το ρατσισμό

Καθώς μεγαλώνει ένα παιδί, η πρώτη διάκριση που κάνει, η πιο προφανής λόγω της διαφοράς του φύλου των γονέων, είναι η διάκριση των φύλων. Η αντίδραση προς το αντίθετο φύλο είναι απόλυτα φυσιολογική. Παρόλ’ αυτά όμως, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να την ερμηνεύουν έτσι, ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να καταλάβουν και να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους. Βοηθώντας τα παιδιά να αποδεκτούν και να σεβαστούν την διαφορετικότητα των φύλων, χτίζουμε θεμέλια αποδοχής της όποιας μορφής διαφορετικότητας εμφανιστεί στον μέλλον.

Η αποδοχή είναι ο πυρήνας των κοινωνικών σχέσεων, αφού η αποδοχή και η προσδοκία της, αποτελούν το βασικό κίνητρο της κοινωνικοποίησης. Μέσα από την αποδοχή ο άνθρωπος κερδίζει αυτοπεποίθηση και εξελίσσεται. Είναι λοιπόν σημαντικό να μάθουμε οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά μας να σεβόμαστε τους γύρω μας παρόλες τις διαφορές τους. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζουμε και εμείς τον σεβασμό τον υπολοίπων.

Η διαφορετικότητα σε διάφορες μορφές, για παράδειγμα ως προς την εμφάνιση, την θρησκεία, την ψυχική υγεία, την καταγωγή κ.ά. κεντρίζει την προσοχή, ταυτίζεται συχνά με προκατειλημμένες ιδέες και πολλές φορές, οδηγεί σε τόσο ακραία επιθετική συμπεριφορά, που φτάνει μέχρι και σε εγκλήματα. Ένα επίκαιρο παράδειγμα, το τραγικό συμβάν που διαδραματίστηκε στο Παρίσι στις 7 Ιανουαρίου αφήνοντας νεκρούς 12 ανθρώπους λόγω θρησκευτικών διαφορών. Αντιδράσεις διαφορετικότητας υπάρχουν και στα σχολεία, αφού άλλωστε τα σχολεία είναι μικρογραφίες της κοινωνίας μας. Ένα επίσης τραγικό παράδειγμα, που συνέβη στην Ελλάδα, αυτό του μικρού Άλεξ ο οποίος έχασε την ζωή του από μια ομάδα συμμαθητών του και πρόσφατα του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

 

Μαριέττα  Παπακωνσταντίνου

Παιδοψυχολόγος