ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!

Πρώτη μέρα στο σχολείο!
Έναρξη μια καινούριας κατάστασης, μιας νέας πραγματικότητας στην καθημερινότητα μαθητών και γονιών, της σχολικής ζωής. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς δημιουργεί άγχος και αδημονία σε όλους τους μαθητές, ιδίως όμως στα «πρωτάκια» και τα «νηπιάκια» , για τα οποία ξεκινάει κάτι καινούριο και πρωτόγνωρο.
Η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι μια σημαντική εμπειρία του παιδιού γι’ αυτό οφείλουμε να προσπαθήσουμε να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη. Όπως σε κάθε νέα αρχή, σίγουρα θα υπάρξουν ευχάριστα αλλά και δυσάρεστα! Γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να βοηθήσουν τους μαθητές στο καινούριο τους ξεκίνημα.
Οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται ότι:
-Τα παιδιά θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένα για το καινούριο περιβάλλον. Η καλή προετοιμασία βοηθάει στη μείωση του άγχους. Είναι σημαντικό να γίνει συζήτηση, δίνοντάς τους τις απαραίτητες πληροφορίες για την πρώτη μέρα στο σχολείο. Είναι, επίσης, βοηθητικό να έχει προηγηθεί επίσκεψη στο σχολείο.
-Είναι σημαντικό το παιδί να δημιουργήσει θετικά συναισθήματα για το σχολείο. Φροντίζουμε να μην παρουσιάσουμε τη σχολική ζωή ως κάτι «τρομακτικό», αλλά να δώσουμε έμφαση στα θετικά στοιχεία, έτσι ώστε οι μαθητές να αγαπήσουν το σχολείο και να νιώθουν ευχάριστα στο σχολικό περιβάλλον.
-Το σχολείο είναι μέσο κοινωνικοποίησης του παιδιού. Φροντίζουμε να μπει σε παρέες και να δικτυωθεί σε κοινωνικό επίπεδο. Τα παιδιά που χαρακτηρίζονται από αυξημένο αίσθημα ντροπής και συστολής, μπορούμε να τα βοηθήσουμε καλώντας κάποιο παιδάκι στο σπίτι, προκειμένου να γνωριστούν καλύτερα και να γίνουν φίλοι. Αν το παιδί αποκτήσει καλούς φίλους θα του αρέσει και θα επιδιώκει τη σχολική φοίτηση.
-Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό! Ο καθένας από εμάς αντιμετωπίζει διαφορετικά τις νέες καταστάσεις και χρειάζεται διαφορετικό χρόνο για να προσαρμοστεί σε αυτές. Ακολουθούμε το ρυθμό του παιδιού, χωρίς να το πιέζουμε να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, γιατί έτσι η σχολική φοίτηση θα μετατραπεί σε τραυματική εμπειρία τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς. Οι γονείς των παιδιών που χαρακτηρίζονται από δυσκολία προσαρμογής σε νέες καταστάσεις πρέπει να ενημερώσουν τον εκπαιδευτικό έτσι ώστε να βοηθήσει στην ομαλή ένταξη του μαθητή στο σχολικό περιβάλλον.
-Το πρόγραμμα του παιδιού πρέπει να διαμορφωθεί εκ νέου και να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Είναι σημαντικό οι μαθητές να κοιμούνται αρκετά, έτσι ώστε να μην ξεκινούν κουρασμένοι τη σχολική μέρα και να συνηθίσουν το πρωινό ξύπνημα. Ακολουθούμε την ίδια πρωινή ρουτίνα: ξύπνημα, πλύσιμο προσώπου και δοντιών, πρωινό, ντύσιμο, έλεγχος της σχολικής τσάντας. Οι ρουτίνες βοηθούν τα παιδιά να συνηθίζουν νέες καταστάσεις.
-Είναι πολύ σημαντικό οι μαθητές να έχουν το δικό τους χώρο, έναν χώρο μελέτης για την προετοιμασία των μαθημάτων τους. Μαθαίνουμε στο παιδί ότι σε αυτόν τον χώρο και μόνο θα διαβάζουν τα μαθήματά τους.

Το άγχος της πρώτης μέρας δεν εμφανίζεται μόνο στους μαθητές αλλά και στους γονείς τους. Προσπαθήστε να είστε ήρεμοι, να μην δείξετε την αγωνία σας στα παιδιά και να εκφράσετε κατανόηση και συμπαράσταση στο άγχος και τους προβληματισμούς τους.
Ευχόμαστε καλή αρχή σε όλους τους μαθητές, ευχάριστο και δημιουργικό ξεκίνημα σε όλα τα «νηπιάκια» και τα «πρωτάκια»! Θερμές ευχές στα δικά μας παιδιά, το Γιαννάκη, το Στράτο, το Δανιήλ, τη Μαρία, τον Κωνσταντίνο, το Δημήτρη, την Άρτεμις, την Κωνσταντίνα, το Στέργιο, την Αρετή, την Παρασκευή, το Χρήστο, τη Ζωή. Σας ευχόμαστε καλή αρχή και σας υποσχόμαστε να είμαστε δίπλα σας σε ο, τι χρειαστείτε!

Αλεξίου Βανέσσα
Παιδοψυχολόγος