Αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στον τομέα της σίτισης

Αν υπάρχουν δυσκολίες στο να ξεκινήσει το παιδί ημι-στερεή ή στερεή τροφή είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τα εξής:
⦁ Τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να απογαλακτίζονται μεταξύ 4 με 6 μηνών. Ένα παιδί με διαταραχές θα είναι βραδύτερο στην αλλαγή από την υγρή στη στερεά τροφή.
⦁ Μια παρατεταμένη δίαιτα με υγρά ή λιωμένα φαγητά δεν θα ενθαρρύνει το παιδί σας να μάθει να δαγκώνει και να μασάει και μπορεί να οδηγήσει σε έμμονη ανικανότητα στον τομέα αυτόν. Οι μαλακές τροφές μπορούν να γίνουν συνήθεια κι είναι δύσκολο να ξεπερασθούν.
⦁ Αν το παιδί σας αρνείται νέα τροφή με διαφορετική γεύση και υφή, τότε θα πρέπει να ελέγχεται καλά τη θερμοκρασία του φαγητού ή τη γεύση του, αν είναι πολύ αλμυρό ή γλυκό, γιατί μπορεί να τον ενοχλούν κάτι από αυτά. Επομένως καλό θα ήταν να δοκιμάζετε εσείς πρώτα το φαγητό ώστε να μπορείτε και αργότερα να γνωρίζετε τι αρέσει και τι δεν αρέσει στο παιδί.
⦁ Η δυσφορία κατά την ώρα των γευμάτων μπορεί να συμβεί επίσης λόγω δυσάρεστων συνδυασμών. Η αλλαγή της ρουτίνας όπως το να ταΐσετε το παιδί σας σε διαφορετικό δωμάτιο ή να καθυστερήσετε να του δώσετε φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε άρνηση παιδιού να φάει.
⦁ Προσπαθήστε να προοδεύσετε αργά από σχεδόν υγρά σε ημι-στερεά τροφή. Αναμειγνύετε υγρή τροφή με ημι-στερεά στο ίδιο πιάτο ώστε το δεχθεί καλύτερα το παιδί. Στην αρχή ξεκινήστε βάζοντας μικρή ποσότητα ημι-στερεάς κι ύστερα μεγαλύτερη. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και για τη μετάβαση από ημι-στερεά τροφή σε στερεά. Π.χ ξεκινήστε με το να του δίνετε αλεσμένο μήλο. Ύστερα από αρκετές εβδομάδες έκθεσης του παιδιού στο αλεσμένο μήλο, δοκιμάστε να του παρουσιάσετε μαλακές φέτες μήλου. Στη συνέχεια, βάλτε στο γεύμα του μικρά κομμάτια μήλου που με την πάροδο των ημερών θα αυξάνεται το μέγεθος και την ποσότητα.
⦁ Χρησιμοποιήστε κουτάλια μεταλλικά καλυμμένα με πλαστικό ή ειδικά σχεδιασμένα ισχυρά πλαστικά κουτάλια. Έτσι θα αποφευχθεί και ο κίνδυνος να σπάσει σε περίπτωση που δαγκώσει δυνατά το παιδί.
⦁ Σε περίπτωση όπου το παιδί αρνείται να δοκιμάσει τροφές διαφορετικής υφής, χρησιμοποιείστε ενισχυτές όπως αγαπημένα παιχνίδια ή καραμέλες ώστε να δελεάσετε το παιδί.
⦁ Μην πιέζετε το παιδί να τρώει μεγάλες ποσότητες φαγητού το οποίο είναι καινούριο γι’ αυτό. Προτιμήστε να το δώσετε σε μικρότερες ποσότητες αλλά πιο πολλές φορές μέσα στη μέρα.

Χατζηστυλιανού Βασιλική
Εργοθεραπεύτρια

No comments yet.

Leave a reply

Reset all fields